Architecture&Art

Vrije Academie
interieurverbouwing

De Vrije Academie, opgericht in 1947 en gehuisvest aan de Paviljoensgracht in Den Haag, bood kunstenaars de gelegenheid zich te ontwikkelen. In de recentere jaren kwam daar een tentoonstellingsruimte met de naam GEMAK bij om actuele en controversiële thema’s in kunst, politiek en samenleving een podium te bieden en om het publiek kunst te laten meemaken als vertrekpunt voor discussies en lezingen.

Het werd hierdoor belangrijk om de identiteit van de organisatie te verhelderen en te versterken, interne functies te verplaatsen en de toegankelijkheid en oriëntatie te verbeteren. MIXD werd gevraagd om hiervoor een ontwerp te maken.

In het ontwerp heeft MIXD de baliefunctie gekoppeld aan de kantoorruimte en dit ondergebracht in een transparant volume. Sculpturale elementen van blauwstaal suggereren massieve volumes die richting geven aan de ruimte bij binnenkomst. Ze omkaderen het glas zonder latjes of randjes. Ook de verblijfsruimte met koffiecorner en werk-/zitplekken werden eveneens in onbehandeld staal vormgegeven en bekleed met industrieel vilt. De massief kersenhouten balie is uit één stuk, net passend uit de boomstam gehaald.