Architecture&Art

Dijkwoning
duurzame eengezinswoning

MIXD is gevraagd om voor een bouwkavel van 676 m2, gelegen aan een dijk in Pijnacker een duurzame eengezinswoning inclusief bijgebouw te ontwerpen. De opdrachtgever heeft zelf met een bevriende aannemer de bouw op zich genomen.

Het bouwvak stond vast en is gepositioneerd in het midden van de kavel. Om de restruimte toch aantrekkelijk en bruikbaar te houden, is de woning smaller dan het bouwwvak ontworpen.

Het volume op de begane grond kon daardoor plastisch worden geknikt. De ruimte bevat een open glaspui gericht op het zuiden (over twee verdiepingen) zodat daarmee in de winter meer zonnewarmte binnengehaald kan worden.

Er is gekozen voor een lichte bouwmethode (houtskelet met beperkt gebruik van beton- en metselwerk). De gevel van de 1e verdieping is bekleed met onbehandeld Douglashout. Op het dak zijn zonnepanelen voorzien en de verwarming geschiedt met een warmtepomp. De EPC van de woning is 0,35 (ruim onder de eis van 0,4). Een losse garage met (fietsen)berging en werkplaats is tevens onderdeel van het programma.

Locatie
Pijnacker
Jaar
2017
Budget
< 500.k
Programma
Woning
Opdrachtgever
Particulier
Partner
Adviesbureau Booms (constructie)
Bureau Kent (EPC)

Kill your Darlings

Het ontwerp van een nieuw bouwwerk begint meestal met een studie naar de verdeling van ruimte en massa en naar de verhouding van volumes onderling. Niet alle sculpturaal fraaie volumes zijn geschikt wanneer het energieverlies door de gevel laag gehouden moet worden. In een proces dat bekend staat als ‘ Kill your darlings’ worden uit de gegenereerde varianten de beste kandidaten geselecteerd.

Kill your darlings
Annotations:
Off/On